di Rosa Fonti
PRUFÜMMI E SAVÚI
Regordu u prufümmu d’e castaĝ ne, Vernaculu Sabassiu
scìnbulu de fèsta e cunpagnìa:
in cuxinn-a, cu i nonni, i figiö,
a-u cädu d’u fögu, da stiva.
Regordu e castaĝ nette picìnn-e,
cügìe int’u boscu servègu:
in çerca de leĝ na secca da brüxä,
cun mè muè pe puéi scadäse.
Regordu int’a puéla zgarbä,
u zcütezä d’e rustìe ’nsc’ou fögü:
pö mundè e mangè bèlle cäde,
güstuze, en gottu de vin nustralìn.
Regordu i balètti ‘ntà pugnàtta,
che cöuxeivan in ègua saä:
cun dùe fögge d’ouföggiu,
en ramèttu de fenuggiu.
Regordu i marrón glaçée,
delissia p’â lengua d’i guluzi:
in bèlla mustra int’e vredrinn-e,
catè sulu d’a-e ricche scignùe.
Regordu e castaĝ ne, mangiä povèu,
cunusciüu cumme pan d’i cuntadìn:
oua diventè quèxi ‘n lüzzu
p’ou prexu ch’u munta a-e steĵ e
PROFUMI E SAPORI
Ricordo il profumo delle castagne, / simbolo di festa e compagnia: / in cucina, coi nonni, bambini, / al caldo del fuoco, della stufa. / Ricordo le piccole castagne, / raccolte nel bosco selvatico: / in cerca di legna secca da bruciare, / con mia madre per poterci scaldare. / Ricordo nella padella bucata, / lo sfrigolio delle caldarroste: / poi mondate e mangiate belle calde, / gustose, con un bicchiere di vino nostrano. / Ricordo le ballotte nella pentola, / che cuocevano in acqua salata: / con due foglie d’alloro, / e un rametto di finocchio. / Ricordo i marron glace, / delizia per la lingua dei golosi: / in bella mostra nelle vetrine, / comprate solo dalle ricche signore. / Ricordo le castagne, mangiare povero, / conosciuto come pane dei contadini: / ora diventate quasi un lusso, / per il prezzo che sale alle stelle.
ROSA FONTI
Martedì 17 dicembre 2019
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